Kohteet ja aktiviteetit

Miten organisoin ohjelmaa perheellemme?

Kaverini kysyi minulta taannoin, mistä löydän niin paljon tekemistä ja ohjelmaa, joissa käyn lasteni kanssa. Minulle on jotenkin luonnollista skannata jokainen vastaan tuleva ilmoitustaulu, lehtien tapahtumasivu tai nettisivujen tapahtumakalenterit. Ymmärrän, että kaikki eivät ehkä olekaan samanlaisia kuin minä. Eri lapsiperheillä voi olla kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan erilaisia tapoja organisoida arkeaan ja tehdä asioita, ja asialla vaikuttaisi olevan monta ulottuvuutta. Piirsin alle kuvaajan omista preferensseistäni vanhempana ja kerron kustakin osa-alueesta lisää.

Minä vanhempana

Päivä kerrallaan

Vaihtelunhaluinen

Liikkuu lähistöllä

Aamuvirkku

Pieni budjetti

Pikkulapset

Viihtyy kotona

83%
29%
75%
13%
54%
19%
70%

Suunnitelmallinen

Suosii rutiineja

Liikkuu laajalla

Aamutorkku

Iso budjetti

Vanhemmat lapset

Viihtyy muualla

Vanhemman ja lapsen persoona

Olen vaihtelunhaluinen ekstrovertti. Vierailen tosi laajasti erilaisissa minulle uusissa paikoissa. Lisäksi saan energiaa voidessani seurustellessa muiden aikuisten kanssa samalla kun lapset leikkivät vieressä vierailukohteessamme. Huonon yöunen ja stressaavan aamun jälkeen on kivaa saapua avoimeen päiväkotiin tai perhekahvilaan, jossa meidät otetaan vastaan hymyllä. Ehkä jonkun mielestä meillä on liikaa ohjelmaa, mutta onneksi lapseni ovat temperamentiltaan helposti sopeutuvia ja viihtyvät uusissa paikoissa yleensä tosi hyvin.

Liikkuma-alue

Tuntuu siltä, että meidän perheen kotiseutua on koko pääkaupunkiseutu, eli käymme aktiviteeteissa aika laajalla alueella. Tämä voi johtua siitä, että olemme asuneet sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla. Käytössäni oleva auto myös helpottaa merkittävästi liikkumistamme.

Päivärytmi

Lasten unirytmin/vireystilan huomioon ottaminen on mielestäni tosi tärkeää arjen suunnittelussa. Olen havainnut meille toimivaksi käytännöksi lähteä heti aamusta jonnekin lasten kanssa. Sillä tavalla päivä lähtee hyvin käyntiin. Palaamme usein puolilta päivin takaisin, jolloin lapset toivottavasti nukahtavat.

Lasten ikä

Olen nyt ollut kotona kahden 1- ja 3-vuotiaiden lasten kanssa. Nyt kun molemmat tarvitsevat leikkiä ja liikuntaa, on meille tärkeää löytää aktiviteetteja ja paikkoja, jotka kiinnostavat molempia lapsia. Valitessa perheelle toistuvia aktiviteetteja kuten harrastuksia, on lasten iällä erityisesti merkitystä.

Budjetti

Nyt kun meistä vain toinen käy töissä, perheemme on täytynyt kiinnittää huomiota rahan käyttöön. Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä miten paljon tarjontaa pääkaupunkiseudulla on lapsiperheille ja monesti ilmaista. Onneksi pikkulasten aktiviteetit ovat yleensä melko edullisia suhteessa vanhempien lasten harrastuksiin. Kartalla emme ole erikseen merkinneet ilmaisia kohteita, mutta mietimme olisiko tämä joissain kategorioissa hyödyllistä? 

Yhteenveto

Olisi kiva kuulla millaiset tapahtumajärjestäjät pyörittävät muiden perheiden menoja. Liittyykö tähän jotain muitakin ulottuvuuksia? Tulen itse seuraamaan mielenkiinnolla millaisia päiviä syksyllä osa-aikaisesti kotiin jäävällä miehelläni on lastemme kanssa.

Yksi vastaus

  1. Gabriella 21.7.2017

Kommentoi artikkelia